fredag

Museumsopgaven


Museum Sønderjylland


Ehlers Lertøjssamling




Jeg har valg at skrive om Ehlers Lertøjssamling, da jeg selv er interesseret i lertøj og også har en beskeden samling af nordeuropæisk lertøj, primært Villeroy & Boch og Meissen.

Ehlers samlingen, som den kaldes i daglig tale har jeg besøgt mange gange i mit liv. Min farfar donerede i 70´erne flere affekter til museet, så derfor nok min interesse. Jeg har lige besøgt museet igen fredag eftermiddag, da det var et stykke tid siden sidst – og igen var jeg glædelig overrasket over alle de dejlige ting som var på udstilling. Jeg vil i dette forløb koncentrere mig om affekter fundet i Sønderjylland og Slesvig.




Jeg snakkede med den ansvarlige for museet og spurgte om de havde pædagogiske planer eller lign. – det havde de ikke så vidt hun vidste.
Under mit besøg gik jeg og reflekterede over hvordan jeg, med min brugergruppe af voksne med varig fysisk og psykisk nedsat funktionsevne, kunne interesser dem i et besøg og muligvis også overføre noget til deres dagligdag.
Jeg kom frem til´at jeg ville tage billeder at de affekter som borgeren syntes at vise mest interesse for.
Derefter vil jeg bruge Adope Photoshop 7 for at "GRAYSCALE" billedet, dsv at få alle farver til at forsvinde.
Forinden har jeg gennem hele formiddagen snakket med min kollega om hvor interesseret og glad min borger var da vi besøgte museet og hvor glad han var for én bestemt ting. Alt dette velvidende, at min borger så måske vil lytte og fatte større interesse for at gå igang,
Derefter udskrive jeg billedet og tager det, sammen med farvetudser ind til min borger og ser om han er interesseret.
Herunder har jeg tilladt mig at kopiere lidt info vedr. Louis Kristian Ehlers.

Louis Ehlers (født i København 1916) blev udlært som håndværksmaler og fortsatte sin uddannelse på Kunstakademiet.

Han og hans kone, Margrete, gjorde lertøjet til deres altopslugende interesse, og på rejser rundt i landet skabte de med tiden en ganske enestående samling i deres private hjem i Virum ved København.

Formålet var dels at bevare en genstandsgruppe, som var ved at gå af brug, dels at skabe en basis for studier af dansk pottemageris historie.

Dette arbejde mundede i 1967 ud i Louis Ehlers' store bog "Dansk Lertøj".

I 1983 (fire år efter at Margrete Ehlers var død) blev samlingen tilgængelig for offentligheden i Slotsgade 20 i Haderslev.

Louis Ehlers havde overdraget den til Haderslev Kommune, men havde fortsat opsyn med samlingen til sin død i 1998.

Ehlers Lertøjssamling består hovedsalig af dansk keramik, indsamlet af Margrete og Louis Ehlers, og som tidsmæssig strækker sig fra middelalderen og op til midten af 1900 tallet.

Den omfatter både lertøj, der er beregnet til dagligt brug og de mere specielle ting.

Udstillingen er delt op i landsdele, så man får et klart indtryk af egnspræget i de forskellige landsdeles pottemageri.

Udover keramikken, kan man se en stor samling af nipsenålepuder, gamle kagedåser fra hele verden, halvdukker og etnografiske ting, som også havde Ehlers` store interesse.

Se flere eksempler på genstande fra samlingen HER.

Samlingen er i dag en hjørnesten i dansk kultur, gennem de sidste 200 år.[1]